Bestuurder ontvangt een miljoen Euro smartengeld door expertise STAAL

Een bestuurder raakt in Frankrijk betrokken bij een ongeluk. Dood door schuld, vindt het Openbaar Ministerie. STAAL en zusterorganisatie ADRACO gaan voor de man in hoger beroep. Met succes. Dankzij hun expertise en vasthoudendheid ontvangt de bestuurder een schadevergoeding van ruim een miljoen euro.

Slippery Road

De bestuurder van een busje verliest op de snelweg in Frankrijk de macht over het stuur. Het voertuig schiet door de vangrail, en botst aan de andere kant van de weg op een tegemoetkomende vrachtwagen. De vrouw en zoon van de man komen bij het ongeval om. Zelf loopt hij door het ongeluk zwaar letsel op. Zowel lichamelijk als aan de hersenen, met blijvende invaliditeit.


Niet zomaar in de slip

Het Openbaar Ministerie in Frankrijk vervolgt de bestuurder voor ‘dood door schuld’. De banden van het busje zouden in een zodanig slechte staat zijn geweest, dat de verkeersveiligheid in gevaar kwam. Zelf wil de man daar niet aan. Hij had er al een lange reis opzitten; hoe kan het dan dat zijn busje ineens zo begon te slippen?


Olieplas op de weg

De man gaat op zoek naar een advocaat in Frankrijk. En komt uit bij ADRACO, de Franse zusterorganisatie van STAAL. Samen met een Frans verkeerstechnisch bureau doet ADRACO onderzoek naar het ongeluk. Om tot de conclusie te komen dat niet de banden, maar een olieplas op de weg de oorzaak van het ongeluk was. De beheerder van de snelweg had de olie moeten verwijderen, hij is verantwoordelijk. Net als de overheid, als medebeheerder van de snelweg.


Expertise en ervaring

De advocaten van ADRACO gaan voor de man in hoger beroep. Meerdere rechtszaken volgen, in een periode van acht jaar. De cliënt hoeft de procedurekosten al die tijd niet te betalen. Die neemt ADRACO voor eigen rekening, op basis van ‘no cure, no pay’. De man heeft het recht immers aan zijn zijde, vinden zijn advocaten. Reden genoeg om te blijven vasthouden aan de procedure, en voor de bestuurder als belangenbehartiger op te blijven treden. Uiteraard met inzet van alle expertise en ervaring die bij de advocaten aanwezig is.


Vasthoudendheid loont

De vasthoudendheid van de advocaten werpt zijn vruchten af. De man krijgt in hoger beroep voor de geleden letselschade een vergoeding die uiteindelijk oploopt tot meer dan een miljoen euro. Daarbinnen vallen zowel smartengeld, een tegemoetkoming voor verlies aan arbeidscapaciteit als ook een vergoeding van ruim een ton voor de geleden affectieschade. In tegenstelling tot Nederland wordt die wel in Frankrijk uitgekeerd, als schadevergoeding voor de nabestaanden in de directe omgeving.